Van continue verbeteren naar continue transparanter

#transformatie #transparant #verspilling #lean #teamcoaching #waarde

Je processen zijn lean, de verspilling is eruit. Maar hoe zit het met je medewerkers? 

Veel mensen kampen met het gevoel voortdurend op hun tenen te moeten lopen, alles te moeten kunnen, geen nee durven zeggen. Met als angst niet goed genoeg te zijn. Of dat zichtbaar is dat ze eigenlijk hun baan even niet aankunnen of hulp nodig hebben.

 

We weten vaak wel waar we goed in zijn. Als we deze dingen doen ervaren we energie en waarde. Minder goed weten we wat we niet kunnen. Omdat iets niet kunnen eigenlijk nog niet vaak geaccepteerd wordt. Op school niet, waar we leren altijd te verbeteren wat we nog niet kunnen. Het wordt er met de paplepel ingegoten.

 

Maar we zijn nu eenmaal geen perfecte alles kunners. Je bent hier gekomen met een bepaald pakket aan unieke kwaliteiten. Het is de bedoeling dat je deze inzet. En vooral de dingen die jij niet kunt overlaat aan anderen. Door transparant te zijn over je tekortkomingen geef je anderen (waaronder je collega's) de kans om juist hun kwaliteiten in te zetten en van waarde te zijn. 

 

Want zeg nou zelf, we willen allemaal van waarde zijn.

 

Ik coach teams en individuen in transformatie trajecten naar meer bewust zijn. Met als doel transparante samenwerking vanuit je hart. 

Dit heeft ook een verzuim preventieve werking. Minder burn en bore outs.

 

Voor iedereen of elke organisatie?

Nee zeker niet. Er is best lef nodig om jezelf helemaal aan te durven kijken, te accepteren en hier dan ook volledig transparant over te zijn. Hier is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen dat je fouten mag maken, niet alles zelf hoeft te weten of te doen. De organisatie moet hier wel achter staan, omarmen en zelf ook uitdragen.

 

Als je eenmaal stappen in deze richting zet,  geeft dat enorme verlichting. Dat merken ook de klanten.